Over mij

Docent, Belastingadviseur bij BDO Nederland

Specialist bedrijfsopvolging

Ik ben Yvonne Tigelaar-Klootwijk. In 1999 heb ik de studie fiscale economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond. Ik ben universitair docent aan de Erasmus Universiteit en senior manager belastingadvies bij BDO Nederland. Vanaf 2003 heb ik mij gespecialiseerd in de fiscale regelgeving inzake de bedrijfsopvolging.

Die specialisatie heeft in november 2013 geleid tot een promotie met als onderwerp ‘Bedrijfsopvolging bij natuurlijke personen, een onderzoek naar fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten’. De handelseditie van het proefschrift is opgenomen in de Fiscale Monografieënreeks van Kluwer (nr. 141). Ook ben ik medeauteur van het boek Hoofdzaken Bedrijfsopvolging (uitgegeven door Kluwer).

Ik ben mijn carrière begonnen in de accountancy. Naast mijn werk ben ik de opleiding economie aan de Erasmus Universiteit gaan volgen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de afstudeerrichting ‘fiscale economie’. Het was vervolgens dan ook, na 10 jaar in de accountancy, een logische stap om me in de belastingadviespraktijk verder te ontwikkelen. De kennis die ik heb opgedaan op accountancygebied is nog altijd heel waardevol. Ik begrijp hoe accountants denken en werken en ook de kennis op het gebied van cijfers komt me nog altijd goed van pas. Sinds 2000 heb ik de belastingadviespraktijk gecombineerd met een dienstbetrekking bij het Fiscaal Economisch Instituut van de Erasmus Universiteit. Daar waar ik mijn opleiding volgde kon ik als docent en onderzoeker aan de slag. Ik werk daar nog steeds met veel plezier. Van 1 mei 2011 tot en met 30 september 2022 was ik naast mijn dienstbetrekking aan de Erasmus Universiteit als zelfstandig belastingadviseur werkzaam. Vanaf 1 oktober 2022 verricht ik mijn fiscale advieswerkzaamheden in dienst bij BDO Nederland.

Bedrijfsopvolging

Vraagstukken rondom bedrijfsopvolging hebben mij altijd getrokken. Ondernemerschap is van groot belang voor onze economie, waar de bedrijfsopvolging een belangrijk onderdeel van is. Belangrijk is verder dat niet uit het oog mag worden verloren dat naast de fiscale aspecten ook de emotionele aspecten rond de bedrijfsopvolging van groot belang zijn.